Expresmenu

Kamarád mi dal tip na domácího výrobce "pytlíkové" stravy Expresmenu. Do té doby jsem znal jen vysušené sypké směsi, které jsou drahé a nevyplatí se mi je kupovat. Ovesné vločky, kuskus a podobné potraviny udělají podobnou službu, byť nejsou tak chutné, ale stojí doslova zlomek toho předraženého prášku. Expresmenu je za rozumnější peníze, porce se pohybuje kolem 80 korun. Na zkoušku jsem si pořídil několik pytlíků, hlavně zeleninových. Není to nic sušeného, jedná se normální hotová jídla, tudíž omáčka je skutečně omáčka, atd. Je dobré počítat s váhou takového jídla. Tím, že není vysušené, něco váží, zvlášť když nosíte zásoby na celý týden v batohu. Naopak, na samotnou přípravu jídla nepotřebujete zdaleka tolik vody, jako pro práškovou stravu. V květnu na Garganu jsem pytlíky vyzkoušel. Kromě jáhlové a pohankové kaše, které jsou spíš jako dezert, bylo jídlo dobré. Strava chutná rozhodně lépe, než jak vypadá. Zajímavý je způsob přípravy. Máme několik možností. Nejjednodušší je ohřát porci rovnou v pytlíku. Má to několik výhod. Nezasviníte ešus a horká voda se dá použít třeba na čaj nebo kafe. Zkusil jsem fazole na smetaně s vajíčkem. V pytlíku dokonce bylo celé vařené vejce! To mě příjemně překvapilo, jen se takové balení ukázalo jako nepraktické. V ešusu se vajíčko blbě krájí, zvlášť když je na vařiči. Naopak, pokud obsah pytlíku dáme do ešusu a vylepšíme třeba kuskusem, dostaneme jídlo, které skutečně zasytí a je dobré. Před akcí jsem zakoupil úzké nudle do polévky. Jejich výhoda je v době vaření, za doslova několik minut je hotovo. Se zeleninovým pytlíkem dostaneme sice pohledově "šlichtu", ale takové jídlo je chuťově dobré a zasytí. Kaše už jsem zmínil, jsou na sladko, se švestkama nebo s meruňkama. Porce jsou malé, dospělý člověk se z toho nemá šanci najíst a ani mi moc nechutnaly. Zato dvouporce ratatui byla akorát pro jednoho hladovce. Na webu se můžeme dočíst o trvanlivosti tři roky od data výroby, a to při pokojové teplotě. Nevím, jak to dělají, ale je to super. Dokonce ani v lodi, kde v komorách byl pěkný hic, se jídlo nezkazilo.